La doar 32 de ani: Teodor Holhos – un AS al chirurgiei oftalmologice, la Alba Iulia

„Mai scump ca lumina ochilor”, „Am avut grija de el ca de ochii din cap”, „Mai scump ca vederea”, sunt doar cateva din expresiile ce definesc faptul ca ochii si vederea sunt cele mai de pret daruri cu care ne-a inzestrat bunul Dumnezeu si mama natura. Fiecare dintre noi ne straduim sa avem grija, la randul nostru, de pastrarea vederii, pana la adanci batraneti.

holhosDin pacate, ochii sunt si ei supusi evolutiei omului, iar bolile nu ii ocolesc. Si cu cat trec anii, cu atat si vederea, ochii au nevoie de tratamente si atunci, cand din diverse motive ele nu isi fac efectul, interventia, operatia chirurgicala este solutia care ne poate salva vederea. In special cataracta este boala care ii afecteaza, odata cu imbatranirea, pe cei mai multi dintre varstnici. De ea nu am scapat nici eu, semnatarul acestor randuri, asa ca am apelat la solutia optima, alegandu-l pentru a ma opera pe tanarul medic specialist, dr. Teodor Holhos de la Clinica privata de consultatii si chirurgie oftalmologica „Opticline” din Alba Iulia, care este de fapt si proprietatea sa.

La numai 32 de ani, dr. Teodor Holhos este deja o somitate in domeniul chirurgiei oftalmologice, domnia sa efectuand numai la Alba Iulia, aproape 1000 de operatii de cataracta, plus alte interventii, unele in premiera, cauzate de diverse si grave accidente la ochi ale unor oameni. Pana a ajunge la aceste performante, doctorul Teodor Holhos a muncit pe branci, cum se zice, atat ca elev de marca al Liceului „Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia, cat mai ales ca student la Facultatea de medicina din Cluj-Napoca, unde a facut studiile si rezidentiatul. Dar, inca din anii studentiei, in toate vacantele de vara, tanarul medic a lucrat efectiv atat in tara cat si in strainatate, in Statele Unite ale Americii sau Franta pentru a-si imbogati cunostintele, a exersa si a intra pas cu pas in tainele chirurgiei oftalmologice. Nu s-a multumit doar sa asiste, sa vada cum se opereaza, ci s-a zbatut sa faca practica, efectiva, pe viu cum se spune, astfel ca a preferat ucenicia in preajma unor profesori si specialisti care l-au incurajat sa si opereze. Iar ca sa poti fi chirurg, sa poti opera, ca oftalmolog, nu inseamna sa ai doar vaste si temeinice cunostinte, ci si talent, vocatie. Este ca si in domeniul muzicii. Nu poti fi un mare compozitor sau interpret daca nu ai talent si in primul rand ureche muzicala si voce. Nici chirurg oftalmolog nu poate fi orice medic daca nu este inzestrat cu aptitudini naturale pentru o asemenea dedicata si grea meserie. Iar bunul Dumnezeu i-a harazit asemenea calitati si tanarului medic Teodor Holhos. Innobilarea lor a presupus multa munca, pasiune si dragoste fata de profesie, dar si curaj, caci si-a luat soarta in maini si a hotarat sa ramana in tara, desi avea oferte generoase din Franta, pentru a-si intemeia propria clinica de diagnostic si chirurgie oftalmologica. Cu sprijinul parintilor si al socrilor, care si-au pus la bataie propria avere, inclusiv apartamentele, dar si al prietenilor, a reusit sa-si amenajeze o clinica de exceptie la Alba Iulia, dotata cu aparatura de cea mai inalta performanta, asa cum este aceea produsa de celebra firma Zeiss, din Germania.

Si-a format si o echipa puternica de medici tineri, asa cum sunt sotia si cumnatul sau, care sunt, la randul lor, medici oftalmologi. Dar greul, povara, marea responsabilitate apasa pe umerii medicului specialist Teodor Holhos, care este acum asaltat de pacientii din intreg judetul si chiar din alte localitati ale tarii. Zilnic, de la orele 10.00 pana seara tarziu, el este la datorie, la consultatii, iar ziua de joi este rezervata in exclusivitate operatiilor si interventiilor chirurgicale. Intr-o asemenea zi de joi am fost si eu operat de cataracta. M-am prezentat la clinica dupa ce in prealabil, cu vreo 2-3 saptamani am fost la consult, mi s-a stabilit diagnosticul si mi s-a luat masura noului cristalin si stabilit analizele care se recomanda in astfel de cazuri. Cu o ora inainte de interventia chirurgicala mi s-au pus in ochiul ce urma sa fie operat tot felul de picaturi, dupa care, fara niciun fel de injectii in ochi sau in zona lor, am intrat in sala de operatii. Aici, cu ajutorul aparatelor am fost supus unei interventii prin care mi s-a inlaturat „perdeaua” opaca si mi s-a implantat noul cristalin. Fara niciun fel de durere si niciun fel de chin m-am ridicat dupa 15-20 de minute de pe masa de operatie si cu ochiul bandajat, un fel de plasture mai mare, am plecat acasa. La plecare am primit o fisa cu toate instructiunile si recomandarile post­operatorii necesare. A doua zi m-am prezentat din nou la clinica, mi s-a indepartat bandajul si m-am bucurat sa vad din nou lumea cu doi ochi si nu doar cu unul. Am fost din nou consultat, pus la tot felul de aparate, dupa care medicul Holhos a exclamat: „Excelent! Totul este perfect!” Acum, fiindca vad din nou lumea la intreaga capacitate, nu pot decat sa-i multumesc chirurgului cu maini de aur si suflet de medic, asa cum l-a dorit si Hipocrate, si sa-i doresc multa sanatate.

La 32 de ani putem spune ca medicul specialist Teodor Holhos este o binefacere pentru sanatatea publica si reteaua medicala a judetului, atat pentru priceperea si onestitatea sa, cat si pentru ca a impus si impune un act medical de inalta performanta, in care aparatura si tehnologia de ultima ora se impletesc cu competenta si dragostea, fata de meserie si mai ales fata de om, de care, intr-adevar, are grija ca de ochii din cap.

Sursa: Redactia Ziarului Unirea

One comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.